Miros-de-roscata-amara

Cărți din Cărturești. Unu. Miros de roșcată amară

Nu am luat deloc în serios porcăriile amoroase din povestirile scandaloase ale lui Dan Alexe.
Le consider mai degrabă fantezii de-a naibii, evadări din absurdul cotidian, năzdrăvăniile unui copil neînțeles.
Vă recomand să nu le dați mare atenție, ca să nu cădeți pradă pudorii rănite, dar trebuie să vă avertizez totuși, nu-s povestiri pentru fete prea cuminți. Nu-i o carte să va inunde cu lacrimi și idealuri romantice, să vă umple de senzația iluzorie că trăiți, doar pentru că, iată, simțiți profund.
Eu una caut ideile mai mult decît emoțiile, suntem deja abuzați emoțional de mass-media, fapt care ne scurtcircuitează sentimentele.

E o carte incomodă și nu știi coada cărui prădător ascuns înlăuntrul vostru o poate călca. Veți întîlni personaje dintr-un bestiar uman nemaiauzit, bărbatul povestitor este chiar el, în punctele lui joase, o bestie care stîrnește un dezgust milos.

Dacă, avertizați, o veți citi, vă sugerez să reflectați la jocul psihologic dintre personaje, care este mult mai interesant. Cît despre scriitură și talent, nu-i abilitatea mea să le evaluez, dar vă garantez că n-aveți cum să vă plictisiți, totul e.. ‘așa și pe dincolo’.

Din 33 de povestiri, majoritatea sunt lucrături de finețe psihologică, despre contextele, detaliile și momentele precise în care se rup cuplurile. Și în asta constă scandalosul de care ne avertizează subtitlul de pe copertă.
Bărbatul acesta (o fi sau n-o fi, în ce măsură o fi chiar autorul, nu-i treaba noastră) atacă femei la cozi, în cafenele, doar exemplare din afara zonei de mainstream feminin, sparge relații și provoacă iubirea cu jocuri intelectuale, așteptînd să nimerească bine, dar pregatit oricînd de eșec.

Bărbatul povestitor are atîta experiență a eșecului, încît îl poate anticipa și îl poate provoca atunci cînd i se urăște lui de bine.
De fapt, are atîta experiență încît poate anticipa defectele unei persoane și eșecul relației la simpla observare a unor gesturi și detalii.

Ca atunci cînd știi de la bun început că, dacă el/ea îți face observație de la prima întîlnire că vorbești prea tare, deși aveați o masă retrasă și nimeni împrejur, ar trebui să știi, nu-i de mers mai departe.
Dar cu toata expertiza lui, alege prost ori, mai corect, sfîrșește întotdeauna prost, pentru că el invariabil face aceeași greșeală:

atacă femeile în nucleul lor, crezînd că cele inteligente au nucleul altundeva sau altcumva.

Dar de unde îi vine succesul? Așa cum spune una dintre cele agățate, el pare de o naivitate controlată, ademenitoare, care pică exotic pe inteligența, erudiția și poveștile lui aiuritoare, dar în fapt este un naiv incompetent, agresiv, laș.
Povestirile sunt un fel de consume (supă concentrată de  oase) despre relații sortite eșecului: de cele mai multe ori nici unul dintre cei doi nu greșește sau nu are dreptate, pur și simplu frenezia amoroasă nu-i competentă în atenuarea perpetuă a incongruenței personalităților. Iar particularitățile și imperfecțiunile celuilalt, în loc să devină mirodeniile relației, devin absurde și insuportabile granițe ale ei.

Să vedeți….

Unu. Pretinde umor de la femei, ca să justifice grosolăniile cu care le diminuează . De ce are nevoie un bărbat să diminueaze femeia pe care o dorește și de care este îndrăgostit?

Doi. E laș în majoritatea situațiilor critice, odată pentru că bărbatul inteligent refuză să cedeze în fața bărbatului îndrăgostit, altădată pentru că nu e îndrăgostit destul, ori pentru că este mai comod.

Trei. Nu suportă sinceritatea totală, și-i dau dreptate, ea limitează libertatea de a fi și spațiul de joc, dar nu o suportă pentru că, ce să vezi, îl atacă în nucleu, așa cum bădărăniile lui atacă femeia în nucleu. Un trade off ar fi: renunță la umorul agresiv, renunț la sinceritatea totală.

Și asta nu-i totul, să citiți povestea în care relația se rupe de la ritualul decojitului de ouă.

Miros-de-roscata-amara-extras

Nici asta nu e tot. Iată, Am o frază preferată, este genială și savuroasă:

să știi că eu am ‘un mecanism de supraviețuire afectivă superb’.  Te avertizează că este un mare ticălos, un simpatic vulnerabil și agresiv. Femeie, ești suficient de inteligentă pentru mine? E una dintre cele mai perfide și inteligente replici de agățat.

E o carte cu șabada, nimic mai mult.
……………………………………………………………………………………………………………………………….

Am ales din Cărturești 3 cărți de autori români, pentru că vedeți, ca și în cinematografie, avem și în literatură nume noi, multe nume noi.  Ce or avea ei de spus?

carturesti-si-ciocolata
Miros de roșcată amară. Autorul, Dan Alexe, este un personaj controversat, trăiește în Belgia dar agită cu abilitate peste 1 milion de citititori ai blogului său. A trăit în zonele de război din Balcani, Caucaz, Afganistan, are premii, colaborări faimoase, expert în limbi exotice.

Cum să uiți o femeie. Autorul, Dan Lungu este un bonom povestitor, sociolog la Universitatea din Iași, mai cunoscut pentru romanul  devenit fiml, Sunt o babă comunistă.

Istorie și mit în conștiința românească Lucian Boia este un analist istoric  care scrie istorii ale românilor și României, alternative, descifrate și demistificate, scrie revigorant, într-un limbaj actual, eliberat de șabloane oficiale.

În librăriile Cărturești găsiți 3 dintre brandurile mele de ciocolată: Mulu și Conscious (ciocolată crudă fără zahăr) și SeedBean (ciocolată neagră din cacao de origine pură, Rep. Dominicană).

Cu ciocolată,

Gianina

You must be logged in to post a comment.