Cît magneziu e în personalitatea ta?

Nu avem scăpare, trebuie să dăm atenţie faptului că fiziologia, adică procesele materiei, determină într-o măsură variabilă personalitatea, adica imaterialul, conţinutul nostru meta-fizic.

Helen Fisher a dezvoltat un test care prezice ce tip de bărbat sau femeie ni se potriveşte, după hormonul predominant în corpul nostru: 

  • explorer(dopamine: risk-taking, curious, creative, impulsive, optimistic and energetic)
  •  builder(serotonin: cautious but not fearful, calm, traditional, community-oriented, persistent and loyal)  
  • director (testosterone: very analytical, decisive, tough-minded; they like to debate and can be aggressive) 
  • negotiator (estrogen: broadminded imaginative, compassionate, intuitive, verbal, nurturing, altruistic and idealistic)                                                                                                  

Ceea ce tu crezi că este modul tău unic de a fi, întreg fabulosul tău, panteonul de convingeri, idei fixe şi idei spontane, emoţiile, senzualitatea, felul în care reacţionezi la muzică, forme şi culori, entuziasmul, frecvenţele iubirii, gradul în care eşti îndrăgostit/a de viaţă, toate acestea nu sunt cu totul proprietăţile tale, ale sinelui tău orgolios, nu sunt strict opţiuni şi decizii personale, ci par să mai fie determinate şi de altceva.

Ştiinţele moderne ne luminează o nouă perspectivă asupra vieţii din interior: suntem procese de mecanică cuantică desfăşurate cu viteza luminii. „Conştiinţa de sine” este o forţă rezultată dintr-o mecanică complexa a materiei şi a energiei. „Eu” este un fenomen de fizică cuantică a vietii, „eu” este o forţă care pleacă şi se întoarce din creier cu viteza luminii.

Astăzi descoperim că trupul nostru este prea important pentru substanţele imateriale care îl locuiesc, pentru suflet, pentru conştiinţă, ca să îl mai neglijăm, sau să îl mai abuzăm trăind „plăcerile vieţii”.

Vă dau un exemplu: nivelul scăzut de magneziu din creier ne deviază comportamentul şi personalitatea în limite oarecum normale, pe care cele mai multe dintre noi le considerăm „deliciile” personalităţii feminine: caracterul imprevizibil, capricios, năbădaios, pendularea prin mai multe„moods” pe parcursul unei singure zile, acestea sunt de multe ori simple simptome ale deficitului de magneziu. Şi, da, tocmai femeile se caracterizează prin aceste atribute, ele fiind cele care pierd mai uşor mineralele din corp, datorită variaţiior hormonale. Lucrurile se complică mai mult, deoarece aceste etichete ale femeii au şi determinări culturale şi sociale, aşa cum demonstrează Simone de Beuauvoir în „Al doilea sex”.

Oricum ar fi, nu aţi vrea să ştiţi cine puteţi fi cu adevărat, cine puteţi deveni, fără să vă mai amăgiţi că stridenţele personalităţii voastre actuale sunt însăşi esenţa voastră?

 

Iată alt exemplu:

Mulţi dintre noi ştiu cît de greu este să înveţi conştient să ai o voinţă puternică, să fii optimist şi perseverent, adică motivat perpetuu şi concentrat către atingerea obiectivelor. Cît de greu este să devii în mod conştient „îndrăgostit de viaţă” şi să intri în starea de graţie care este iubirea neconditionaţă, iubirea fără motiv.

Există însă persoane al căror creier produce cu uşurinţă aceşti combustibili ai fericirii, ai succesului, ai bunăstprii (motivaţie, voinţă, perseverenţă, optimsim) în timp ce toţi ceilalţi îşi trăiesc cu neputinţă viaţa. Cum se explică asta?

Cercul determinărilor care răspund în mare parte de conţinutul lui „cine sunt eu” sau „cum sunt eu” se formează în copilărie : atunci deprindem inconştient nişte patteruri emoţionale, de comportament şi gîndire care ne vor forma personalitatea şi tiparul general psihologic. Cum aceste tipare sunt aproape întotdeauna defectuoase, ele ne vor provoca disfuncţii de tot felul, care devin particularităţile personalităţii. Unele ne colorează viaţa şi ne fac remarcabili, unici, ne ajută să ne găsim o cale a noastră. Altele par sa ne înfunde tot mai mult.

Combinate cu stilul de viaţă (ce mîncăm şi bem, cum dormim, cum şi cît ne mişcîm), cu influenţele culturale şi sociale ale următoarelor etape ale vieţii, aceste patternuri de funcţionare, ne determină fiziologia, chimia cerebrală, sănătatea şi tot ceea ce este în noi non-materie.

Şi totuşi de ce unii oameni reuşesc să fie optimişti, motivaţi sau puternici în ciuda unei copilării grele, ori în ciuda unui lifestyle periculos? Asta ne demonstrează că unele modele de comportament, gîndire şi emoţie compensează deficitul de nutrienţi esenţiali în chimia cerebrală. Asta nu îi va scuti de îmbolnăviri, dar sistemul optimism-motivaţie-voinţă produce şi o bună performanţă a imunităţii.

Cred că, spre deosebire, persoanele care au patternuri disfuncţionale sunt mai vulnerabile la deficienţele de nutrienţi care controlează chimia cerebrală. Ele trebuie să fie mai atente cu ceea ce mănîncă, trebuie să consume nopţile cu înţelepciune şi să facă sport. Trebuie să citească mai mult, să se educe mai mult, să muncească mai mult cu sine, să reflecteze mai mult, să facă exerciţii psihologice si spirituale asistate. Trebuie să se maturizeze prin iubire şi bucurie.

Exceptind iubirea şi plăcerile senzoriale, ceilalţi combustibili ai vieţii, voinţa, motivaţia, perseverenţa, curajul, impulsul de a acţiona, chiar şi bucuria pură, sunt conditionaţi la nivel molecular de prezenţa magneziului.

Acesta este un puternic reglator al chimiei cerebrale. El este cheia care deschide cutia fermecată a tuturor hormonilor şi amino-acizilor care activează şi ung centrii motivaţiei, ai acţiunii, ai curajului, ai perseverenţei, ai bucuriei pure.

Probabil că cei care nu trăiesc bucuria vieţii în micile ei manifestări, într-o adiere de vînt, o furnică, o floare de cîmp, sunt cei cu dublă determinare: modele disfuncţionale dobîndite inconştient şi deficit de magneziu.

Aşa că, în timp ce vă reglaţi tipare inconştiente, în timp ce vă maturizaţi, ungeţi-vă zilnic motorul cu o bucăţică de ciocolată crudă, pentru că ea conţine dozele cele mai mari de magneziu natural, din întreg regnul vegetal.

Vizitează şi magazinul meu online www.ciocolatăcrudă.ro

Ciocolata neagră crudă hrăneşte tot ce e mai frumos în noi dar, arborii de cacao fiind o resursă limitată a planetei, ciocolata adevărată trebuie respectată şi consumată ca o mirodenie, în bucăţele mici, zi după zi. Ea activează starea noastră de bine, curajul şi intuiţia, creativitătea şi energia, în timp ce livreză corpului doze consistente de antioxidanţi, inimii şi creierului magneziul binefăcător. 

 

 

You must be logged in to post a comment.