2. Eşti conştientă: ciocolata neagră nu-i un măr pe care îl muşti cu gîndurile în zbor

Ai exersat, ai gustat mai multe sortimente de ciocolată neagră clasică şi crudă, ai preferinţele tale şi ţi-ai construit un ritual de consum. Dacă ai ajuns aici, sunt sigură că deja ai descoperit şi ai înţeles că ciocolata neagră nu se consumă cu neatenţie: ea nu e un măr pe care îl muşti cu gîndurle în zbor. Nici măcar o carte nu poţi citi atunci cînd ciocolata ţi se topeşte prin obraji.

Marea eleganţă a ciocolatei negre stă în faptul că nu te lasă să abuzezi, nu poţi consuma mai mult de 3 bucăţele de-odată dacă vrei să îi simţi aromele subtile care se desprind din gustul de bază amărui. După mai mult de 3 bucăţele amorţeşti, aromele se ascund, tu începi atunci să mesteci, să consumi cu indiferenţă, neglijenţă, să devorezi, să nu mai respecţi ciocolata.

Senzualitatea ciocolatei negre nu se trăieşte decît dacă eşti prezentă cu toată atenţia ta în cerul gurii, ca atunci cînd aştepţi secundele în care soarele răsare: răsăritul durează şi el 1, 2, 3… de cîte ori vrei să-l vezi în aceeaşi dimineată? La fel trebuie aşteptată, admirată şi trăită cu bucurie degustarea celor 1, 2, 3 .. bucăţele de ciocolată neagră.

Şi nu are nici un sens să mănînci mai mult, plăcerea nu creşte cu cantitatea, vei risipi bucăţele preţioase de ciocolată pe care majoritatea celor care muncesc pe plantaţiile de cacao nu le-au gustat vreodată!

Risipeşti o resursă limitată: suprafaţa de cultivare este limitată în spaţiul dintre 10 gr deasupra şi sub Ecuator, în Africa plantaţiile sunt muncite în multe cazuri prin exploatarea copiilor, sclavie, abuzuri. (Dacă eşti sensibilă la aceste aspecte, caută produsele cu sigla Fair traded, care semnifică faptul că oamenii care muncesc pe plantaţii sunt adulţi nu copii, sunt plătiţi corect şi ajutaţi prin fonduri suplimentare să îşi dezvolte comunităţile).

Cînd iubeşti şi respecţi ciocolata cu adevărat, atunci eşti deschisă la cel puţin cîteva dintre conceptele care definesc ciocolata adevărată:

AUTENTIC – se respectă ingredientele originale care dau sens ciocolatei (masa de cacao, unt de cacao, pudra de cacao). Alte ingrediente care fac ciocolata mai creativă sunt prezente în cantităţi mici, din surse naturale.

ORGANIC -ingrediente cultivate pe soluri întreţinute cu îngrasaminte naturale, stropite in limita admisa de organizatiile care elibereaza certificatele

NUTRITIV-ciocolata este şi un aliment, scopul ei nu este doar să producă plăcere în cerul gurii şi experienţe senzorial-emoţionale. Boabele de cacao sunt printre cele mai complexe, avînd în compoziţie peste 300 de fitonutrienţi: antioxidanţi, magneziu, cupru, fosfor, potasiu, proteine.

ONEST-metodele de preparare şi etichetare a produselor nu falsifică, nu ascund ingrediente artificiale, dăunatoare sau slabe calitativ.

HAND-MADE-preparare artizanală, în serie mică, în ateliere, ca odinioară. Procesul presupune şi utilizarea unor maşini, dar majoritatea etapelor sunt efectuate de oameni, de mînă.

EARTH-FRIENDLY-ambalaje ecologice sau din materiale reciclate.

FAIR-TRADE-boabele de cacao provin de la asociaţii private alcătuite din mici fermieri, fiecare cu cîteva hectare de arbori, care primesc un preţ corect în acord cu calitatea boabelor. Asociaţiile primesc suplimentar o taxă pentru a sprijini educaţia şi sănătatea în comunităţile fermierilor.

VEGAN-ciocolata nu conţine lapte şi nici un alt ingredient de origine animală.

CRUDĂ-boabele de cacao sunt neprăjite iar procesarea tuturor ingredientelor se face la mximum 40 gr Celsius, în scopul păstrprii intacte a nutrienţilor.

PASSION DES TERROIRS- ca şi la vinuri, soiurile de cacao au arome care diferă de la o regiune la alta, ele sunt foarte preţuite de cunoscători.

SINGLE ORIGIN-puritatea aromei este obţinută prin prepararea dintr-un singur soi de cacao, provenind din acelaşi lot de cacao, de pe o singură plantaţie.

Îndemnul meu la consum ponderat este justificat de responsabilitatea faţă de voi, de iubirea şi respectul faţă de arborele de cacao, de obligaţia la onestitate, precum şi de o atitudine personală anti-consumistă şi anti-industrială. Nu vă voi îndruma niciodată să consumaţi mai mult decât este necesar, pentru că abuzul duce la devalorizarea produsului, pierderea gustului şi devierea sensului.

Abuzul este responsabilitatea ta!

Cum-se-degusta-ciocolata

 

 

 

You must be logged in to post a comment.