Din arbore pînă-n ciocolată, bobul de cacao în imagini

Între cele două tropice, doar aici poate trăi în mod natural, deocamdată, arborele de cacao. Din America Latină, arborele a fost cu uşurinţă naturalizat şi în celelalte ţări tropicale. Aşa că astăzi, Africa este cea mai mare producatoare de cacao contractată direct de marii producători industriali de ciocolată.

Dacă schimbările climatice vor lărgi geografia tropicală, atunci este posibil ca arborele să fie aclimatizat şi cultivat în teritorii noi.

O pădure sălbatică sau o plantaţie semi-domestică cu arbori de cacao supravieţuieste doar în umbra unor arbori mai înalţi, de banane sau  mango, de exemplu. Veşnic verzi, arborii de cacao se hrănesc cu căldura filtrată, cu multă umiditate şi cu nutrienţi din pămîntul îngrăşat de frunzele arborilor sezonieri, într-o comunitate naturală, o complicitate a regnului vegetal.

 

Trăind în comunităţi semi-sălbatice cu alţi arbori,  au particularitatea de a nu putea fi exploataţi mecanizat, cu randamente bune la hectar. Omul cu braţele şi tălpile lui goale este necesar în recoltarea fructelor şi preparearea boabelor de cacao pentru vînzare.  

Este o munca grea , adesea efectuată de copii furaţi din ţările vecine (în Africa) pentru că adulţii din satele africane migrează către oraşe. Vor toţi o viaţă mai uşoară, mai bine plătită. Cînd consumaţi o ciocolată industrială a vrenui mare producător, amintiţi-vă ca boabele ascunse în ea au fost muncite poate de un copil captiv.


Din respect şi compasiune faţă de oamenii care muncesc pe plantaţiile de cacao, unii ca angajaţi, alţii ca mici proprietari de plantaţie a căror viaţă depinde strict de arborii de cacao, organizaţia Fair Trade are grijă ca recoltele micilor proprietari de plantaţii şi munca lucrătorilor să fie mai bine platite, la un preţ corect, apoi, din vînzarea boabelor de cacao pe burse, organizaţia are grijă să întoarcă sume de bani cu care să asigure un sistem medical şi educaţie pentru tineri în comunităţile locale. 

Există o alternativă care pîndeşte viitorul, aşteptînd condiţiile neprielnice plantaţiilor naturale să se adune: arborii de cacao modificaţi genetic. Sunt deja o realitate de laborator care va permite în maxim 50 de ani ca arborii să fie cultivaţi în teritorii dincolo de tropice. Cînd vor învăţa să consume ciocolată şi ţările Asiei, iar nivelul de trai în ţările Americii Latine va creşte, atunci producţia anuală de cacao naturală va deveni insuficientă. Preţul boabelor crescute organic în pădurile tropicale va creşte într-atît încît boabele de cacao nemodificate genetic vor deveni cu adevărat un lux. 95% dintre noi vor consuma ciocolată din cacao modificată genetic. 

Spre deosebire de banane, mango sau avocado, fructele de cacao nu pot fi culese necoapte. Cele 20 de specii de cacao existente ajung la coacere să se coloreze în mod diferit, în nuanţe de la galben pînă la arămiu sau culoarea prunelor. 

Fructele de cacao sunt culese manual, despicate şi lăsate la fermentat. 

Miezul acesta alb va fermenta pînă la 200 gr Celsius, timp în care o alchimie sofisticată se petrece în interiorul bobului de cacao. Acum capată culoare şi, se pare, se formeaza antioxidanţii faimoşi. 

Dupa fermentare, boabele de cacao se întind la uscat. Sunt întoarse pe-o parte şi pe-alta pentru a se usca uniform.

În această etapă aroma se maturizează, boabele se deshidratează şi îşi accentuează culoarea. 

 

Boabele uscate sunt decojite pentru a obţine cacao de calitate, deoarece coaja conţine cofeină şi alterează gustul boabelor. Decojirea se face uneori prin călcarea boabelor cu tălpile, aşa cum şi strugurii se mai zdrobesc cu tălpile. Tehnica se numea “dansînd cacao” şi era prilej de cîntec şi glume, ceva asemănător unei şezătoare pentru decorticarea porumbului, de prin satele noastre. 

În aceste boabe se află cca 55% grăsime, untul de cacao şi 45% pudră de cacao. În realitate, pudra de cacao nu există separată de unt, dacă sfărîmi bobul nu găseşti pudră, dar cu presa hidraulică inventata de olandezul Van Houten, cel mai mare importator de cacao din Europa în anii 1850, unutul şi pudra de cacao sunt separate în doua substanţe diferite. 

Miezurile zdrobite ale boabelor decojite , prajite sau crude, se numesc nibs de cacao.  

Ciocolata neagră crudă este preparată din aceşti nibs zdrobiţi, măcinaţi pînă se transformă într-o pastă densă de cacao.De aici încolo încep secretele şi reţetele.

Nu este iubirea cel mai frumos secret al vieţii, cel mai frumos mesaj, cel mai frumos gînd, cea mai frumoasă faptă?  Dacă ai ajuns cu lectura pînă aici, îţi propun să te gîndeşti să oferi cu prima ocazie, sau fără nici o ocazie,  într-un gest minunat, cel mai sofisticat sortiment de ciocolată neagră de pe piaţă,

                                                                                      Love Potion no 9 

                           

 

Cu ciocolată,

Gianina

 

You must be logged in to post a comment.