Adrian-Ghenie-1,4-milioane-lire-sterline

Ghenie, un pictor român de 1,5 milioane lire sterline

Mă interesează arta din ce în ce mai mult. Recunosc, mai ales pentru semnificații și pentru sensurile pe care artiștii le investec în lucrările lor.

Așa am descoperit că pictorul Adrian Ghenie a vîndut recent la casa de licitații Sotheby’s din Londra un tablou cu 1,426,000 lire sterline. Pe site-ul news.artnet.com autorul spune că Ghenie are șanse să devină unul dintre puținii pictori contemporani ‘highly bankable’, o investiție sigură care aduce profit pe termen lung, alături de Andy Warhol și Gerhard Richter.

Astăzi Warhol pare ușor de reprodus în Photoshop, dar în anii ’60 era șocant de inovativ. Și touși apariția lui Warhol are logică, are logica subconștientului colectiv, erau anii excentrici eliberatori ai mișcării swing (despre care am scris aici)  Tehnica, tematica lucrărilor sale și stilul său de viață construiesc împreună povestea, faima și curentul pop-art.

andy-warhol

Campbells Soup Andy Warhol

Gerhard Richter inovează arta contemporană cu două tehnici și are două palete tematice: abstractul organic și pictura suprapusă fotografiei.

Gerhard Richter doi Gerhard Richter

Richter pictează la scară mare cu o riglă imensă, abstractul lui nu este rece, cinic ori geometric. Are o poezie a culorilor și investește armonie în fiecare tablou.  Sunt abstracte dar organice, ca secțiunile în pietrele minerale, ca peisajele glaciare, ca urmele pe care le lasă apa pe pămînt și suprafețe, ca peisajele astrale. Vezi o mare la apus, vezi spectacolul ploii și al toamnei, privești universul nu cu ochi uman, ci ca un microscop  în secțiunea lui viscerală.

baner-amarui-de-ciocolata-blog-promovare-magazin

A doua tehnică este pictura peste fotografii, un gest capricios și fermecător, al unui copil prea talentat care își permite să mîzgălească fotografiile. Îmi place, dar place mai ales colecționarilor, criticilor de artă și investitorilor financiari.

Gerhard Richter fotografii pictate Gerhard Richter fotografii pictate doi

Revenind la Adrian Ghenie, văd o tehnică nouă, dificilă, fascinantă, nu știu să o explic. Nu am citit nimic deocamdată despre acest artist. Tematica lui este ciudată, continutul, obiectele nu au importanță. Percepi doar mișcarea dintre ele, comunicarea dintre spații și emoții. Nimic nu este limpede, am aceași impresie de privire pe sub pielea lumii, pe sub esteticul aparent. Percep emoții tulburi, transe, dureri. Foșnesc toată, picturile mă absorb, simt că-mi pierd consistența corporală și devin mișcarea aceasta densă din tabloruile lui. Culorile calde nu mă lasă însă să alunec în spaimă și anxietate, mă calmează.

Adrian-Ghenie-doi  Adrian-Ghenie-1,4-milioane-lire-sterline

adrian-ghenie-burning-bush

Adrian-Ghenie-Pie-Fight-Interior Adrian-Ghenie-trei

adrian-ghenie-autoportret

Poate vă este greu să înțelegeți arta modernă, dar cei care plătesc prețurile fabuloase sunt mari consumatori de artă, nu doar investitori reci. Mari în sensul addictive, în sensul abuzului, sunt oameni cu mult antrenament conceptual și estetic, cred că au simțurile și percepția deformate, saturate de esteticul cuminte și drăgălaș. Ei au nevoie de adrenalină prin artă nu sporturi extreme, de doze de artă intensă și neașteptată, cred că ei iubesc deopotrivă conceptele din artă, nu doar esteticul.

Nu garantez pentru consistența interpretărilor mele, cunoscătorii sunt bineveniți să argumenteze.

PS. Dacă ați ajuns aici întîmplător, vă invit să vizionați și magazinul meu cu colecții de ciocolată neagră rară, artizanală, în același website, aici.

Cu ciocolată,

Gianina

You must be logged in to post a comment.