Gustul amărui slăbeşte, purifică, vindecă!

Amărui este benefic, amărui este necesar în dieta adulţilor, amărui este gustos! 

Gustul amărui slăbeşte, elimină secreţiile în exces, detoxifică şi purifică ţesuturile, calmează poftele nesăbuite, scade febra, este antibacterian, absolut necesar în dieta adulţilor, spre deosebire de nevoile copiilor aflaţi în creştere, este gustul pe care îl înveţi aşa cum înveţi să iubeşti, să fii perseverent, să nu te laşi doborît, este un exerciţiu de voinţă şi maturitate. În fapt, nici nu este prea greu să iubeşti amărui, mai ales după ce guşti fabuloasa ciocolată crudă.

Iată cum şi de ce:

1. Am ieşit de mult de sub regimul incertitudinii şi al învăţării prin tatonare şi încercări, nu mai riscam să ne otrăvim cu plante şi alimente amare.  Trebuie să ne eliberăm de ideea fixă că amărui nu este gustos.  Preferinţele papilelor se educă şi ca adulţi suntem responsabili de gusturile noastre deoarece abia dincolo de plăcerea senzorială începe adevărata aventură: gusturile ne transformă la nivel bio-molecular, energetic şi psihic.

Mai multe civilizaţii au învăţat faptul că gustul amărui este benefic şi necesar. Olmecii au avut curaj acum 3000 de ani să întemeieze o cultură culinară bazată pe boabele de cacao extrem de amare, acide şi astringente. Cum au ştiut ei că nişte seminţe urîte şi extrem de amare ascund atîtea beneficii? Am scris un articol avînd o ipoteză imposibil de demonstrat: au imitat jaguarul care ronţăia boabele de cacao sălbatice prin pădurile ecuadoriene.

Vracii din toate culturile şi civilizaţiile folosesc plante verzi şi amărui pentru vindecare. (clorofila, fitonutrienţii şi aminoacizii din acestea au proprietăţi de vindecare, detoxifiere, purificare, regenerare).

Vechii hindusi ne-au lăsat moştenire o înţelepciune şi o filosofie inegalabilă a gusturilor, transmisă prin medicina ayurvedică, iar faptul că ei recunosc valoarea complementară şi potenţialul curativ al tuturor gusturilor este cu atît mai semnificativ cu cît în India, bogăţia naturii oferă din belşug acces la toate gusturile, mai ales la dulcele natural al trestiei. (interesant este că, înainte vreme,  chiar şi în India îmbelşugată, trestia de zahăr era rezervată doar vacilor, animale sfinte şi că la un moment dat, păstorii au început şi ei să ronţăie trestie, asemeni animalelor)  

Spre deosebire, Europa înainte de cruciade şi Americile înainte de cucerire nu cunoşteau zahărul şi mult timp, chiar dupa ce sclavagismul colonial s-a dezvoltat pe plantaţiile de trestie din zona Caraibelor, zahărul era o mirodenie scumpă, accesibilă doar nobililor. În Occident, obsesia şi dependenţa pentru gustul dulce are o istorie diformă, identică cu sclavagismul, însă în Orient dulcele este integrat în marele festival al gusturilor şi al bucuriei de a trăi.

2. Toate vegetalele verzi conţin principiile gustului amar şi acesta este un indicator al bogăţiei de aminoacizi şi vitamine. Vinurile, ceaiurile, cafeaua şi brînzeturile maturate, uleiurile antioxidante şi antiinflamatorii (măsline,  in, cînepă) conţin principii ale gustului amăr ca  indicator al unor nutrienţi cu beneficii puternice pentru viaţă şi sănătate.  În realitate, tot ceea ce ne vindecă, toate medicamentele, naturale ori industriale sunt amare. Primii farmacişti profesionisti (1800) s-au gîndit să învelească capsulele în cacao şi zahăr pentru a le face mai uşor de administrat.

3.  Medicina ayurvedică explică de ce gustul amar este important

Principiile active ale gustului amărui te vor surprinde, dar iată cum sunt ele explicate:

Gustul natural şi hrănitor, predominant în majoritatea alimentelor naturale (carne, cereale integrale, lactate, vegetale, fructe) este dulce. Dar prea mult dulce este extrem de dăunător, de aceea gustul predominant trebuie echilibrat şi compensat cu celelalte gusturi: sărat, acru, astringent, picant şi amar. Toate aceste gusturi se află în plante verzi, rădăcini, anumite fructe şi legume, seminţe, nuci, uleiuri şi mirodenii.

Gustul dulce neutru al alimentelor naturale (diferit de gustul dulce zaharos) este greu, umed şi rece. El se compensează fie cu gustul picant care este uşor, uscat şi fierbinte, fie cu gustul sărat care este greu, umed şi cald, în timp ce astringent este greu, călduţ şi uscat.

Aşadar carnea, care este dulce, grea şi rece, trebuie asezonată nu doar de dragul gustului, dar tocmai pentru că prin gust, dincolo de plăcere, încep adevăratele interacţiuni şi beneficii: ea trebuie combinată cu ceva picant (mirodenii), cu ceva amar (salate şi legume verzi), acru (lămîie, murături) sau astringent (mirodenii, fructe), cu ceva sărat (săruri minerale nerafinate).

Dintre toate, gustul amar este cel mai rece, uşor şi limpede. Ai zice că vorbesc despre apa rece a unui izvor de munte, nu-i aşa?

                                               BENEFICIILE GUSTULUI AMAR: 

  • este cel mai bun şi eficient detoxifiant care ajută la eliminarea reziduurilor, a toxinelor şi a secreţiilor, la subţierea şi purificarea plasmei
  • elimină apa în exces din corp (retenţia de apă)
  • accelerează metabolismul şi arderea grăsimilor
  • este răcoritor, de aceea reduce febra şi inflamaţiile
  • este cel mai eficient în vindecarea rănilor, a ţesuturilor şi a muşchilor
  • reglează  sensibilitatea papilelor gustative şi ajută enorm la reducerea apetitului exagerat pentru dulce şi în general a poftelor nesăbuite
  • este absolut necesar în dieta adulţilor care au numeroase afecţiuni inflamatorii, blocaje, depuneri şi acumulări, pentru că are amarul are efecte de uşurare, eliberare, diminuare (spre deosebire, copii preferă instinctiv gusturile dulce, sărat şi acru pentru că acestea favorizează creşterea ţesuturilor şi dezvoltarea, ceea ce este exact opusul în cazul adulţilor).

În ciocolata neagră crudă găsiţi suficient principiu amar pentru întretinerea zilnică, iar în sortimentele Conscious se găsesc mai multe principii gustative care, împreună cu beneficiile fabuloase ale pudrei de cacao transformă acest produs într-un elixir de sănătate, întreţinere a tinereţii celulare, vigoare, motivaţie şi putere cerebrală:

gustul amar, acid şi astringent al boabelor crude de cacao este ponderat excepţional cu puţină sare de Hymalaia, cu nectar de agave (sucul natural stors din pulpa frunzelor de agave, nişte cactuşi mexicani), pudră din rădăcină de maca (sunstanţă alcalină care reduce aciditatea pudrei de cacao, foarte bun în energizare, imunitate, fertilitate şi potenţă), pudra de roşcove (îndulcitor cu doze mari de calciu), unt de cocos (îndulceşte, alcalinizează, accelerează metabolismul şi arderile, antibacterian), pudra de vanilie şi scorţişoară, fructe, nuci şi uleiuri esenţiale terapeutice (singurele substanţe naturale care au frecvenţe electromagnetice mai mari decît creierul şi inima omului).

Avînd toate aceste ingrediente, ciocolata neagră crudă nu este amară ci dulceag-amăruieextrem de plăcută, cu un gust intens de cacao, o textură extrem de cremoasa şi voluptoasă, o aventură fascinantă printre senzaţii care aduc nu doar plăcere nemăsurată şi beneficii fabuloase, dar care te eliberează de orice vină.

În ciocolata crudă plăcerea este cu adevărat nevinovată.

 

Vizitează şi magazinul meu online www.ciocolatăcrudă.ro

Ciocolată neagră crudă hrăneşte tot ce e mai frumos în noi dar, arborii de cacao fiind o resursă limitată a planetei, ciocolata adevărată trebuie respectată şi consumată ca o mirodenie, în bucăţele mici, zi după zi. Ea activează starea noastră de bine, curajul şi intuiţia, creativitătea şi energia, în timp ce livreză corpului doze consistente de antioxidanţi, inimii şi creierului magneziul binefăcător. 

 

You must be logged in to post a comment.