dragostea-in-vremea-holerei

Magneziul cu înțeles, partea I. Fericirea fără iubire la Marquez

E de necrezut cum poţi fi fericit ani la rînd, în ciuda atîtor scandaluri şi aiureli, fără să ştii, fir‑ar să fie, dacă asta e dragoste sau nu”, spune Fermina la 72 de ani, abandonîndu-se cu luciditate unei iubiri romantice întîrziate.

Este o frază atît de răcoritoare într-un roman al dragostei veșnice, înflăcărate, umile, siropoase, tăcute, răbdătoare, încăpățînate, caraghioase, neîndurător romantice. (Dragostea în vremea holerei)

Fericirea este posibilă fără dragoste?
Gabriel Garcia Marquez o demonstrează duios cînd însuși îndrăgostitul irecuperabil, cel care mănîncă trandafiri în febra iubirii și nu poate compune un document comercial fără să pară o scrisoare de amor, descoperă că fericirea este posibilă în chiar absența iubirii,  ori cînd acesta învață să iubească mai multe femei fără să înceteze a fi îndrăgostit de prima, ori cînd înțelege că iubirea lui este un tigru flămînd, splendid cînd vînează, dar imposibil de îndurat îndelung, că iubirea este un fluid care trebuie întotdeauna vărsat într-un recipient.

Fericirea aceasta însă nu ne eliberează de nevoia de iubire, dar este o șansă înțeleaptă pentru cei cărora iubirea romantică le fuge zglobiu din viață.

Ca să vă răcoresc de orice romantism, rezumat într-o frază cinică, romanul este povestea unui bărbat care trăiește doar pentru ca o femeie confuză să nu moară singură și tristă, ci abandonîndu-se într-un amor lucid și întîrziat, liber de patos și de orice suferință. Și totuși, romantismul e ca mucegaiul, iată ce spune în final Marquez:

” Nu se mai simţeau ca nişte tineri îndrăgostiţi şi cu atît mai puţin ca nişte amanţi tîrzii. Era ca şi cum ar fi sărit peste lungul calvar al vieţii conjugale şi‑ar fi ajuns de‑a dreptul în miezul iubirii. Treceau în tăcere, ca doi soţi bătrîni căliţi de viaţă, dincolo de capcanele pasiunii, din­colo de festele brutale ale iluziilor şi de mirajele dez­amăgirilor: dincolo de iubire. Căci trăiseră destul împreună ca să‑şi dea seama că dragostea era dragoste oricînd şi oriunde, dar cu atît mai intensă cu cît se apro­pia de moarte”.

Citiți romanul, deși filmul este foarte bun și vă va impresiona, romanul vă dă răgaz să reflectați și, prin cuvinte, să alunecați mai fin în mușchiul ideilor.

Revin la ideea răcoritoare că fericirea este posibilă fără iubire cu argumente în plus.

Biologia umană are un mister care o ridică din regnul rece al științelor naturale, uite cît de umilitor și fascinant este faptul că fericirea noastră depinde năucitor de mult de magneziu.

Magneziul se implică în peste 300 de procese biologice și este mineralul cel mai absent din dieta și din organismul omului modern:

mușchiul inimii depinde de magneziu,
oasele fac depozite de magneziu pentru că ionii acestuia fixează calciul,
sîngele și plasma depind în funcțiile lor de magneziu,
intestinele funcționează prost fără magneziu, în plus,
zeci de mii de activități cerebrale depind de magneziu.

Deficitul de magneziu favorizează apatia, insecuritatea, iritabilitatea, agitația, depresiile, capriciile, fricile, anxietatea, migrenele, durerile musculare, crampele abdominale.

Cînd deficitul de magneziu nu atacă sistemul cerebral cu consecințe în planul stărilor de spirit și a tonusului phihic, atunci problemele apar la nivelul organelor moi: probleme cardiace, probleme intestinale, probleme musculare și osoase, iar recent, studiile confirmă faptul că deficitul de Mg favorizează manifestările autiste și apariția bolilor de bătrînețe (pierderea memoriei, pierderea capacității de orientare în spațiu, etc).

Fericirea este un produs psihic și biologic, care apare sau se ascunde din cauze diferite la persoane diferite.

Pentru unele persoane, fericirea este aburul misterios al unui trup viu , sănătos și bine hrănit cu magenziu.
Ea se ridică din organele moi:
din intestinele relaxate în prezența magenziului, care secretă din belșug serotonină (creierul doar o consumă, dar intestinele o secretă),
din mușchiul inimii burdușit cu magenziu care rezistă astfel eroic oricăror palpitații,
din sîngele subțire, bogat în magneziu, care doar așa transmite mai rapid oxigen creierului,
din supa cerebrală în care magneziul controlează buna-funcționare a hormonilor,
din elasticitatea sinapselor care asigură comunicarea între celule.

Trupul bine hrănit cu magneziu, orice problemă de viață își pierde patetismul, ești  mai lucidă și mai puternică în găsirea rezolvărilor!

Pentru alte persoane, fericirea este o funcție a psihicului.

Ele pot trăi elastic și demn în cele mai crude condiții de viață, pentru că știu să producă energie psihică din idei, sentimente, idealuri, valori și principii de viață. Unele își găsesc forța în clima însorită (lumina și căldura favorizează producția de serotonină și crește libidoul), în peisaje sau în comunitățile unite în care trăiesc.

Însă deficitul de magneziu va slăbi în cele din urmă organele moi. Cînd psihicul rezistă, cedează toate acele organe a căror sănătate depinde de abundența de magneziu.

Femeile sunt mai sensibile la deficitul de magenziu care le afectează starea de psihic, din două motive:

1. Absența mineralului duce la probleme ale mișcării intestinale și la scăderea producției de serotonină, hormonul fericirii. S-a observat clinic că bărbații produc mai ușor serotonină și au mai puține probleme cu intestinele, însă ei riscă suferințe cardiace și atacuri cerebrale imediat ce se apropie de 40 de ani.

2. Magneziul este cel care reglează armonia dintre hormonii care scaldă creierul, întreaga chimie cerebrală și zecile de mii de procese cerebrale se dezorganizează fără suficient magenziu.

Niciodată nu consumăm prea mult magneziu pentru că acesta nu se absoarbe integral din alimente și în creier ajunge abia după ce organele moi își iau porția necesară.

Fie că avem un psihic mai puternic sau unul mai fragil, pe termne lung, deficitul de magneziu afectează trupul și apoi întreaga viață.

Noroc că există ciocolata neagră și ciocolata crudă fără zahăr, ne putem hrăni zilnic cu voluptate și magneziu!

Cu ciocolată,

Gianina

You must be logged in to post a comment.