incoltirea-bobului-de-cacao

Evoluția prin metaforă: omul din porumb și cacao e creat

“Din porumb și cacao au creat zeii primul om”.

Astăzi e doar o idee poetică, o idee metaforică. Acum 3-4000 de ani era o felie de realism magic, care a rămas o caracteristică a culturii latino americane.

Cei vechi erau mari creatori de metafore, pe care le trăiau și simțeau cu un fior de mister, transformîndu-și viața într-un magic domestic.

Mi-i imaginez pe vechii olmeci (stră-strămoșii aztecilor) așezați întocmai ca Gînditorul și Femeia de la Hamangia (statuetele acestea îmi dau fiori, ca și cum aș privi oamenii primordiali gîndind și simțind în chiar momentul primelor gînduri),

punîndu-și întrebari mari, esențiale.

Le-au răspuns creînd mituri și credințe care, în expresia lui Jung, se acumulează și rodesc în inconștientul colectiv universal.

Omenirea a evoluat prin funcțiile poetice ale limbajului și ale gîndirii, prin metafore. Toate mitologiile și credințele religioase au fost create prin metafore și au o functie de psihologie comunitară.

Lipsite de logica științifică, primele răspunsuri construiau semnificații și ofereau sens, ori acestea au funcții psihologice: ca și îmbratisarile, ele calmează și te curprind, îți dau sentimentul siguranței, al apartenenței la ceva mai puternic decît tine, din care te hrănești și în care te refugiezi.

Poți înfrunta un jaguar fără credințe și mitologie, dar cum rezolvi sentimentele de angoasă, singuratate, panică, absurd?

De ce vor fi ales olmecii porumbul și cacao ca substanțe primordiale, dintre zecile de mii de fructe, legume, păsări, animale?

Cu roluri diferite în cultura Mesomaericii, cele două plante au ceva în comun.
Ambele au boabe care pot fi depozitate timp îndelungat, devenind astfel tezaure care susțin viața și misterul ei. În timp ce porumbul este o sursă de hrană bogată caloric, dulce și versatilă, boabele de cacao i-au impresionat cu siguranță prin acțiunile magice asupra trupului și psihicului.
Iar sufletul si spiritul, acestea trebuie să fi fost inspirate zeilor creatori de misterioasele boabe de cacao, cum altfel?

Metaforele creează magie, ori magia nu și-a pierdut rostul nici azi, asta ne spune Woody Allen în ultimul său film, Magic in the Moonlight, siropos și foarte ușurel, din care rămîi cu această idee frumoasă:

magia, chiar daca irațională, este reală pentru ca este necesară, este necesară pentru că fertilizează fericirea.

Cu ciocolată,

Gianina

You must be logged in to post a comment.