Morcovul mai mic decît mărul decît oul decît zahărul decît ciocolata

Dintre cele ale gurii, unele ingrediente au o poveste scurtă, care nu le depăşeşte coaja: un morcov va fi fost dintotdeauna doar o legumă veselă şi inofensivă, cu valoare nutritivă, funcţională şi culinară bine definite. El nu şi-a depăşit condiţia, nu s-a integrat în alte ritualuri de viaţă, nu s-a încărcat de emoţii, nu a provocat controverse, pasiuni, dependenţe, fantezii, nu a unit şi nu a despărţit. Poate a intrat în cîte-o povestioară pentru copii.

Pe cind oul, mărul, zahărul, ciocolata, ceaiul, vinul au dezvoltat epopei, mistere, ritualuri proprii, au instaurat dinastii.

Avem ouăle de aur, merele de aur şi mărul primordial, deşi ar trebui să vorbim despre smochina promordială pe care au eliminat-o treptat călugării medievali, atunci cînd au început să scrie primele manuscrise, în sec IX-XI, pentru că mărul, deja aclimatizat în Europa, era foarte preţuit în dieta mănăstirească.

Un ou transformă un aluat de turtă ţărănească în prăjitură şi, alături de zahăr, a instaurat regimul dominant al patiseriei moderne.

El singur este responsabil de instaurarea dinastiei confecţiilor din zahăr, care ne domină astăzi viaţa, ritualurile, organele moi, impulsurile, emoţiile. 

Zahărul este mirodenia care a înmuiat spiritul armatei otomane, conform unui cronicar din sec 13, care a fundamentat sclavia modernă, a hrănit averi pantagruelice, a hrănit bugetul regal al Angliei elisabetane,  a jucat rolul pe care astăzi obiectele de lux îl au: de a indica statutul social, regimul financiar, caracterul, eventual nobleţea.  

Ce schimbări culturale, sociale şi economice,  cu ce emoţii şi semnificaţii s-a încărcat în timp, ce funcţii politice a avut ciocolata voi scrie în articolul următor.  Încă nu-mi este clar care este mai mare şi mai tare în fapte la scară istorică, socială, culturală şi politică: zahărul sau ciocolata?

Vizitează şi magazinul meu online www.ciocolatacruda.ro

Ciocolata neagră crudă hrăneşte tot ce e mai frumos în noi. Cum arborii de cacao sunt o resursă limitată a planetei, ciocolata adevărată ca aceasta trebuie respectată şi consumată ca o mirodenie, în bucăţele mici, zi după zi. Ea activează starea noastră de bine, curajul şi intuiţia, creativitatea şi energia, în timp ce livreză corpului doze consistente de antioxidanţi, inimii şi creierului magneziul binefăcător. 

You must be logged in to post a comment.