Răspunsul meu la concursul “Obiecte şi îndeletniciri…”

Încep cu sfîrşitul:

Credeţi că este lipsit de semnificaţie că în 2012 Oscarul este cîştigat de un film alb negru şi mut? Nu este tot o modalitate de a recupera sensul privirii, al gesurilor, al tăcerii, al sincerităţii alb-negru, într-o eră a zgomotului informatic şi al absurdului?

Una dintre marile deosebiri dintre prezent şi trecut este modul în care muncim şi în care ne folosim mîinile.  Cît de mare mai este astăzi miza mîinilor noastre?

Prima abilitate creatoare care ne-a umanizat şi prin care ne-am exprimat conştiinţa de sine este manualitatea. Pe baza ei ne-am dezvoltat zeci de mii de ani, iar în viitorul apropiat manualitatea va deveni un „gest de muzeu”, un altar de rugăciune, pe care îl vom evoca din snobism, elitism, sau nostagie după timpurile în care s-a format omul.

Tehnologia comunicaţiilor şi universul virtual pe care ni-l creăm ne eliberează treptat mîinile care ne-au dat atăta sens. Manualitatea noastră creativă va fi schematică, minimală, căci computerele vor crea totul. Şi odată cu reducereaei se va reduce şi amploarea mişcării corporale.

Majoritatea activităţilor în care ne refugiem astăzi căutînd sensul, liniştea, certitudinea valorii, armonia, sunt manuale.

Obiecte cu valoare de artefacte antropologice

Aceste obiecte sunt astazi mai semnificative pentru noi deoarece sunt produse din ingrediente naturale, în timp ce industria ne invadează viaţa cu derivate ale petrolului, dar şi pentru că încorporează manualitatea producătorului. Materialul este prelucrat de mîinile omului, de energia braţelor lui, de gîndurile, atenţia şi emoţiile sale, iar acest lucru încarcă obiectul cu suflet.

 • Ciocolata neagră crudă, pentru că ea recuperează reţete vechi aztece, moştenite de la olmecii bătrîni de 3000 de ani.

 • Săpunurie hand-made din uleiuri vegetale (reţetele sunt asemănătoare cu cele ale săpunurilor babiloniene, egiptene ori medievale). Soap Mill, singurul producător roman certificat bio.

 • Parfumurile din uleuri esenţiale, la fel de vechi pe cît sunt miturile, sunt o dovada de rafinament estetic pe care îl moştenim din timpuri la fel de vechi ca cele ale săpunurilor.  
 • Vinurile pregătite manual şi maturate în butoaie de lemn (din păcate astăzi clima şi solul sunt atît de schimbate, încît nu cred să mai existe o viţă de vie nestropită şi un vin brut dintr-o viţă sălbatică. Dar tehnica prepararii vinului este veche de mii de ani. Există şi la noi mici prodcători de vinuri ecologice. 

 • Pîinea din grîu integral, frămîntată de mînă, în covăţică de lemn. Nu simţi bucurie şi mîndrie să tai cruce aluatului înainte să-l laşi la dospit, apoi să-ţi miroasă-n casă a coajă de pîine şi a miez cald, nu te trec fiori ştiind că acelaşi miros şi acelaşi gust l-au simţit oamenii vechi din legende ? Tu şi Penelopa, el şi Ulise, eu şi Burebista împărţim acelaşi gust, acelaşi miros al pîinii. Găsiţi pîine ţărănească autentică prin sate uitate în timp, pe la unele băcănii, pe la unele brutării.

 • Pantofii din piele confecţionaţi manual : sunt produse de lux astăzi, dar strămoşii pantofilor sunt opincile ţarăneşti iar sandalele au fost inventate de romani. Din cîte ştiu Dan Coman şi Mihai Albu lucrează pantofii manual, în serie mică, dar si făbricuţa Comart, unde fiecare pereche de pantofi este notată cu numarul lucrătorului ei.

 • Pînza de casă, de război, din fir de in sau de bumbac. România  este bogată în locuri pe care le numim„la ţară”, mai avem cîteva bunici frumoase şi vrednice care ţes pînză de casă.

 •  Ceramica: vasele de lut şi porţelan. Gîndiţi-vă că meşteşugul acesta este mai vechi decît roata, căci înaintea roţii lutul era frămîntat şi modelat doar cu mîinile.

 

Îndeletniciri

 •  Fotografia. Pasiunea pentru fotografie este o căutare a sensului din obiecte, din peisaje, din oameni şi din modul în care ei trăiesc. Fotograful prinde sufletul lumii, suspendă timpul, el poate fi salvatorul ori creatorul lumii capurate. Cel mai frumos fenomen fotografic care recuperează sensul lumii vechi, în bucate, peisaje virgine şi oameni îmi pare http://www.bucataria-hoinara.ro/ al lui Răzvan Voiculescu. 

Căutaţi şi veţi găsi numeroase poze vechi din Bucureşti ori alte oraşe, pozele acestea sunt cărţi de poveşti, iată aici o galerie frumoasă  http://www.galeriafoto.com

Mai vreau să menţionez fotografia cu valoare de document pe care o fac cei de la Foto Union, va fi interesant de văzut colecţia lor de portrete urbane peste 10, 20 de ani. Dragelor, între 1 si 8 martie puteţi participa la acest eveniment fotografic . Vă invit să descoperişi şi muzeul de fotografie al lui Alex Galmeanu: http://www.muzeuldefotografie.ro

 • Bucătăreala Pregătirea bucatelor este la fel de veche ca focul în istoria omenirii. Suntem norocoşi că putem recupera prin bucate gusturi şi ritualuri vechi, dar bucătăreala este greşit înţeleasa doar ca pasiune pentru gust. În fiecare reţetă veche de bucate se ascund rosturi, dovezi de arheologie socială şi culturală (încerc să evit folosirea abuziva a cuvîntului antropologie), semnificaţii şi ritualuri vechi. Bucatele încorporează în ele obiceiuri, credinţe, tedinţe, sunt la rîndul lor documente ale sensului vieţii. Citiţi cartea document a lui Radu Anton Roman.


 • Travelingul culinar este curiozitate şi poftă, dar puţini dintre cei care călătoresc gusturile lumii se întorc şi cu sensurile acestora. Plăcerea de dragul plăcerii distruge sensul, de aceea am zis că gustul este o poartă. 

Sunt multe bloguri şi portaluri de cooking, centrate pe plăcere şi gust. Le găsiţi singuri. Cred că cea mai bună metodă de cunoaştere prin bucate este să mergeţi pe cont propriu prin ţară, să vă poposiţi prin curţi de bunici şi mătuşi din sate retrase, să vă platiti cuviincios prînzul, să fotografiaţi, să notaşi şi să ascultaţi. Să culegeţi reţete şi poveşti.

 • Tîrgurile cu produse ţărăneşti Sunt parte a mişcării slow food, recuperată şi ea dintr-un timp în slow motion. Sunt multe tîrguri, căutaţi-le pe cele autentice, nu pe cele transformate în pieţe de cîrnaţi şi şuncă, prelucrate tot industrial. Abia aştept primăvara să cumpar ierburi de la ţărănci cu basma şi ochii blînzi.
 •  Design vestimentar cu motive tradiţionale romaneşti

http://www.ingridvlasov.com/ căutaţi colectia de vară 2010.

Proiectul Mandra Chic http://mandrachic.blogspot.com/

 

Iată un citat din mesajul iniţiatoarelor proiectului:

Nu exista nimic mai valoros, care sa te imbrace corect, decat panza creata la tine acasa. Te reprezinta cel mai bine! Nu intamplator, in absolut toata istoria modei, marii designeri au interpretat si reinterpretat motivele traditionale din costumele populare ale diferitelor popoare.Pentru ca, la nivel de simbolistica, acestea transmit mesaje absolut fabuloase. Regasirea si transmiterea acestor simboluri mi se pare aproape o datorie”.

Curente şi tendinţe

 •  Vintage fashion: V for Vintage şi Absolutely Fabulous, două portaluri care organizează tîrgurile de vintage dinBucureşti, promovează moda feminină retro şi vintage, dar şi tineri designeri romani care crează haine noi cu motive vechi.  
 • Blogurile de istorie nationala: http://www.dacoromanica.ro si http://studiidacologice.com/  Faceţi-vă obiceiul de a vizita aceste site-uri periodic, dacă tot locuim această ţară, haideţi să învăţăm să fim şi demni de ea.

 • Biciclismul, oricît de mondenă şi modernă va pare, bicicleta este un protest, un manifest dar şi o nostagie după slow motion, viteza la care obiectele şi oamenii nu îşi pierd sensul şi zîmbetul, viteza la care poţi întoarce un zîmbet şi poţi spune bună ziua. Este o reinterpretare a celei mai vechi invenţii umane, roata.  

 

 • Recuperarea religioasă Nu putem fi atei fără cunoaştere şi înţelegere, altfel suntem ignoranţi şi superficiali. E cunoaştere si înţelepciune în vorbele marilor duhovnici.

Ia uitaţi cum se desface taina iubirii într-un asftel de loc:

http://www.sfaturiortodoxe.ro/prarsenie_tainaiubirii.htm 

 • Recuperarea spaţiilor geografice, istorice şi culturale Proiectul “Ţara Făgăraşului” de pe http://jurnaldecalatorietfto.blogspot.com/este splendid.  Cine ştie istorie medievală românească înţelege şi cît de important este acest proiect. 

 

Vizitează şi magazinul meu online www.ciocolatăcrudă.ro

Ciocolată neagră crudă hrăneşte tot ce e mai frumos în noi dar, arborii de cacao fiind o resursă limitată a planetei, ciocolata adevărată trebuie respectată şi consumată ca o mirodenie, în bucăţele mici, zi după zi. Ea activează starea noastră de bine, curajul şi intuiţia, creativitătea şi energia, în timp ce livreză corpului doze consistente de antioxidanţi, inimii şi creierului magneziul binefăcător. 

You must be logged in to post a comment.