Scrisori din imperiul Maya

Cred că există simultan mai multe începuturi ale lumii, mai multe “cea mai veche civilizaţie”, mai multe “prima scriere”. Cu date antropologice şi genetice comune, grupurile primare de oameni care au migrat în direcţii diferite au simţit misterul lumii la fel, au gîndit, au imaginat, inventat şi creat simultan vechile “primele” civilizaţii. Mirările, uimirile, revelaţiile şi reveriile ne unesc peste spaţiu şi timp, aşa încît, există mituri comune în mitologia şi religiile mai multor culturi: tema potopului apare în Epopeea lui Ghilgameş, în Geneza facerii, în Coran, în mitologia aztecă hindusă şi greacă. Arborele vieţii este prezent în majoritatea mitologiilor şi religiilor lumii, multe au în comun tema centrului lumii, mitul reinvierii, etc.

Limbajul, focul, barca, uneltele, bijuteriile, scrisul şi altele s-au inventat simultan în mai multe culturi. Care este cel mai vechi scris atestat nu mi se pare definitoriu, (de curînd descoperite, tăbliţele scrise de la Tărtăria românească sunt mai vechi cu 1500 de ani decît cele sumeriene, dar acest fapt nu schimbă măreţia culturii sumeriene). Dar ce frumos se surprinde similaritatea proceselor de gîndire şi reprezentare prin care simbolurile grafice au devenit litere, cuvinte sau morfeme. Să ne uităm la semnele cu care scriau oamenii maya, învăţate se pare la moşii lor olmeci :

Palenque_glyphs

Semnele lor sunt extrem de vizuale şi grafice, cu portrete de oameni şi animale, mai complexe decît literele de azi care reproduc sunete, aceste semne maya se numesc glyphs sau morfeme, ele reprezintă nu doar grupuri de sunete, dar mai ales idei, expresii verbale, chiar propoziţii.

Mie mi s-a părut că fiecare pătrăţel în parte are consistenţa misterioasă şi complicată a semnelor chinezeşti. Aşa am descoperit un tabel cu evoluţia semnelor chinezeşti de la forma lor grafică bazată pe obiecte şi gesturi, pînă la forma lor abstractă, sofisticată, caligrafică de astăzi. Uitaţi-vă ce frumos au pornit (pe coloana din stînga) de la desenul peştelui, de la reprezentarea unui om şi a femeii, cît de grafic este calul…

 

În timp ce semnele maya au rămas la forma lor vizuală şi complicată, scrierea chinezească s-a abstractizat cu rafinament pînă la forma de artă prin caligrafie: scrisul devine valoros şi prin forma lui, în paralel cu semnificaţia lui.

Caligrafia s-a dezvoltat şi în manuscrisele medievale timpurii din mănăstirile scandinave, cartea în sine era un obiect valoros muncit cu migală.

 

Dar şi felul în care maya people şi-au sculptat semnele pe zidurile cetăţilor şi a templelor este tot o demonstraţie de artă şi caligrafie, deşi ele erau destinate să fie mai mult decît decoraţiuni: unele erau invocări religioase, altele consemnau faptele măreţe ale regilor, erau aşadar documente istorice şi politice.

Dintre sutele de cărţi aztece şi maya, arse de cuceritori, pentru a face loc noii religii şi noii ordini politice, au rămas doar 3 codice. Ele sunt adevărate almanahe, colorate, bogate în desene şi poveşti, regulamente, instrucţiuni, interpretărim ale stelelor, etc.

Descoperă în magazinul meu online sortimentele fabuloase de ciocolată neagră artizanală. Eu cred că ciocolată neagră crudă, consumată cu măsură, aşa cum spuneau şi nobilii azteci, şi medicii veneţieni, ne hrăneşte punctele de frumos. Ea activează starea noastră de bine, curajul şi intuiţia, creativitătea şi energia, în timp ce livreză corpului doze consistente de antioxidanţi, inimii şi creierului magneziul binefăcător. Arborii de cacao sunt o resursă limitată a planetei, ciocolata neagră adevărată trebuie respectată şi consumată ca o mirodenie, în porţii mici.

You must be logged in to post a comment.